zatkany komin

Zatkany komin – jak wyczyścić i zapobiegać.

Prawidłowo funkcjonujący komin musi być przede wszystkim szczelny i musi mieć odpowiedni ciąg. Co to oznacza w praktyce? Nasz komin musi sprawnie odprowadzać spaliny, a także zapewnić nam odpowiednią wymianę powietrza w pomieszczeniach.

Częstotliwość kontroli kominiarskich określają przepisy, jest to w przypadku domu ogrzewanego paliwem stałym raz na kwartał, a w przypadku gazu i oleju raz na pół roku. Jest to konieczne, gdyż zaniedbanie tego obowiązku może skończyć się tragicznie.

Jednym z powodów zatykania się komina może być jego nadmierne wychładzanie – podczas utrzymywania wysokiej temperatury komin wolniej zachodzi sadzą co ogranicza jej zapalenie. Kolejna z przyczyn to niewłaściwe paliwo. Nigdy nie wolno do pieca wrzucać śmieci czy plastikowych butelek. Palenie źle składowanym drewnem (mokre, żywiczne) skutecznie prowadzi do zatkania komina.

Do czyszczenia komina nie koniecznie musimy wzywać kominiarza, możemy zrobić to sami, ale do tego będą nam potrzebne profesjonalne przyrządy takie jak :

Szczotka kominiarska – musi być dopasowana do przekroju komina

Kilkukilogramowy obciążnik dobrze przymocowany do szczotki

Kilkanaście metrów stalowej linki co najmniej 3mm grubej.

Szczotkowanie komina powinno obyć się kilka razy po całej długości. Następnie z kotłowni trzeba ostrożnie wybrać zgromadzoną sadzę. Całą czynność należy powtórzyć i oczywiście sprawdzić drożność komina za pomocą latarki i lusterka.